הפרעות אכילה בגיל הרך (0-6)
כן כן… גם לפעוטות יש הפרעות אכילה, ולא למעט מהם.
כ- 25% מהפעוטות סובלים מהפרעת אכילה זו או אחרת!
אמנם הסיבה להפרעות האכילה אינה נעוצה בכמיהה לקבל גוף נחשק…
ברור שבגיל הרך אין מודעות לטרנדים אופנתיים אלו ואחרים,
אך ישנם גורמים רבים אחרים המביאים להפרעות אכילה בגיל הרך. הפרעות אכילה בגיל הרך אשר אינן נובעות מבעיות בריאותיות, נובעות בדרך כלל מגורמים רגשיים. בחלק קטן מהמקרים עשויות להתעורר הפרעות אכילה בגיל הרך בעקבות אירוע טראומטי הקשור לאכילה (למשל: אכילת דבר מה רעיל, מקולקל, חנק או אירוע טראומתי אחר שהתרחש בעת ההאכלה) אך ברוב המקרים, וכאשר אין כל סיבה בריאותית נראית לעין המסבירה את הקושי באכילה, ניתן להניח שלילד יש מצוקה רגשית.
האכלה היא אחת האינטראקציות הראשוניות של הילד עם הוריו: האכילה חיונית להישרדותו בחודשי חייו הראשונים, כאשר יכולות התקשורת שלו עדיין מוגבלות ביותר, חווית ההאכלה מהווה פעמים רבות את האמצעי ליצירת קשר.
כאשר האינטרקציה, תקינה הילד מפתח קשר חיובי ואמון בהורה אשר מאכיל אותו ומספק את הצורך שלו בחום ואהבה, וההורה חווה סיפוק ותחושת הצלחה כאשר התינוק שבע ומסופק. כאשר מתעוררים קשיים ביחסי ההורה-ילד, פעמים רבות האכילה מהווה אמצעי דרכו הילד מבטא את תחושותיו וקשייו, וכך נסללת הדרך להתפתחות הפרעות אכילה בגיל הרך. ילדים צעירים, ואפילו תינוקות, מזהים בחושיהם כי אכילתם ועלייתם במשקל חשובה להוריהם ולומדים להשתמש בה, באופן מודע או לא מודע. דוגמאות שכיחות הן מקרים בהם התינוק או הפעוט מזהה כי סירוב לאכול מביא לקבלת תשומת לב רבה, ומקרים בהם הילד מצליח ליצור קשר ייחודי עם ההורה דרך הרגל אכילה ייחודי, למשל – "מרק?" רק כשאבא "עושה אווירון". "פירות?" – רק כשאמא מבטיחה ממתק.
הפרעות אכילה בגיל הרך באות לילדי ביטוי בצורות רבות:
דוגמאות להפרעות אכילה בגיל הרך
– סירוב חלקי או סירוב מלא של הילד לאכול.
– התנהגויות אכילה לא רגילות (כגון: ישנוניות, בכי, פליטות מרובות, אגירת מזון, הסטת הראש, השתנקויות).
– הנקה עד גיל מאוחר,
– קושי במעבר לאוכל מוצק.
– בררנות – אכילת מגוון מאוד מצומצם של מזון .
– טקסים והרגלי אכילה ייחודיים (אכילה רק מצלחת מסוימת, עם אדם מסוים ובשעות/ מקומות מסוימים)
– אכילת יתר המלווה או שלא מלווה בהשמנת יתר.
– דפוסי אכילה המביאים לעיסוק מוגזם של ההורה באכילה ובמשקל של הילד.
– אכילת חומרים בלתי אכילים מעל גיל שנה וחצי.
– תופעות ייחודיות כהעלאת גירה, הקאות, חנק, לעיסה ממושכת, יריקת מזון
מדוע חשוב לטפל?
מובן מאיליו שהאכילה עצמה היא חשובה מאוד וכמובן שתורמת להתפתחות הפיזיולוגי של הילד. הטיפול בהפרעות האכילה והאכלה בגיל הרך כבר בשלבים הראשונים, מקטינה את הסיכוי להתפתחות בעיות גדילה בהמשך, חסרים תזונתיים, עיכוב בהתפתחות, ירידה בתפקוד האינטלקטואלי, בעיות בקשר בין הורה וילד ובעיות רגשיות נוספות.
לעזרה במציאת מטפל/ת בחיפה לטיפול באגרופוביה התקשרו 055-6817644