הפרעות קוגניטיביות
כגון דלריום, דמנציה, אלצהיימר, אלכוהוליזים והתמכרות לסמים
הרמה הקוגניטיבית שלנו היא יכולתנו לבצע פעולות שונות הקשורות לפעילות מוחית כמו: זכרון, היכולת ללמוד, היכולת להתמצא במרחב, פעילות מחשבתית וכו..
הפרעות קוגניטיביות כוללות, דמנציה ואלצהיימר, דליריום, הפרעות שמקורן באלכוהול והפרעות נוספות שעדיין נחקרות ונלמדות.
לרוב ההפרעות הקוגניטיביות המפורטות במאמר זה יש מכנה משותף שהוא אובדן זכרון.
רוב האבחנות קשורות כאן למחלה ביולוגית, מחלה של המוח, אלכוהול או כימיקלים.
לעתים קרובות לאנשים עם הפרעות קוגניטיביות יש קושי בדיבור, ביצירת קשרים עם הזולת ובהסקת מסקנות. שיקול הדעת וגם יכולת הזיהוי שלהם נפגמת.
אנשים עם הפרעות קוגניטיביות סובלים לעיתים קרובות מדיכאון, עצבנות, פרנויה, ותסמינים אחרים שעלולים להטעות, ולהיות מאובחנים כדכאון עמוק או כהפרעה דו קוטבית שגם לה סימפטומים דומים.
דליריום
פגיעה קוגניטיבית המתחילה באופן חריף ומתבטאת בבלבול, שינוי במצב ההכרה לאורך זמן. פגיעה ביכולת לשמור על קשב, חוסר התמצאות. לרוב מלווה בהפרעות בהתנהגות. ההתבטאות יכולה להיות תגובה ירודה לגירויים, חוסר תנועה ודיבור ספונטני ו/או לקוי, מצד שני יכולה להיות אי שקט עד לאלימות פיזית וחוסר יכולת לשים לב לסביבה ובעקבות כך להגיע לפגיעה בעצמו או באחרים. מופיעות מחשבות שווא של יחס ורדיפה והזיות. יכולים להופיע סימנים נוירולוגים כמו ריצוד עיניים, רעד בכפות הידיים, חוסר קואורדינציה ואיבוד שליטה על סוגרים.
תסמינים פיסיים נוספים כגון עלייה בקצב לב, הפרעות בשינה, בחילה גם יקשו על החולה ולא יתנו לו מנוח.
דמנציה
שם כולל לקבוצת מחלות המתאפיינות בירידה בתפקודי המוח ובהידרדרות מנטלית וקוגניטיבית. המחלה מתבטאת באובדן זיכרון לטווח הקצר, קשיי שפה ותקשורת, פגיעה בזיהוי אנשים וחפצים, היעדר התמצאות במקום ובזמן, קשיים בחשיבה מופשטת, שיפוט לקוי ושינויים באישיות.
יש להזהר מאיבחון שגוי של הסימפטומים הנ"ל העלולים להתפרש לא נכון ולהיות מאובחנים בהתחלה בשוגג כדכאון עמוק.
אלצהיימר
מחלת האלצהיימר היא השכיחה ביותר מבין מחלות הדמנציה. זוהי מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שבה תאי מוח מתים מהר ואינם מתחדשים. מחלה זו מאופיינת בהתחלה בקשיים בזיכרון, בשינויים במצב הרוח ובקושי במציאת המילים הנכונות. בשלב מאוחר יותר, החולה מוצא עצמו מעורפל יותר, עם קושי הולך וגובר בדיבור ובהבנת המציאות סביבו.
לא ניתן לרפא אלצהיימר אך כן ניתן לעכב את התפתחותה ולהקל על הסיממפטומים שלה על ידי:
1. תרופות מסוגים שונים.
2. להכניס את החולה למסגרת של קבוצות תמיכה לחולי אלצהיימר.
3. לאלץ את החולה לבצע פעילויות קוקניטיביות וגירוי חושי כגון: יצירה, כתיבה, משחקי חברה וזיכרון, אימון גופני ועוד. גירוי קוגניטיבי נמצא יעיל במידה זהה, לפחות, ליעילותן של התרופות לשיפור התפקוד הקוגניטיבי. מומלץ כי כל אדם הסובל מירידה קוגניטיבית יחל בפעילות מגוונת שכזו מוקדם ככל האפשר.
אלכוהוליזים והתמכרות בסמים
לעתים קרובות קשה לטפל באלכוהוליזם, אולם זה אפשרי. ככל שמטפלים בבעיה בשלב מוקדם יותר ישנה אפשרות לטפל בחולה רגשית וגם קיים סיכוי גבוה יותר להחלמה. הסם או האלכוהול בעצם ממלא אצל האדם המכור חלל שחסר לו. קבלה והכרה של החולה בעובדה שהינו מכור הוא צעד ראשון בהתאוששות. אלכוהוליסטים ומכורים לסמים מטופלים בויטמינים מקבוצת ה- b complex שחסר להם כתוצאה מהשימוש באלכוהול וסמים.
רבים מן הסימפטומים נגרמים להם בעקבות חסרים תזונתיים כתוצאה מהשימוש בחומרים אלו.
קבוצת ה- B-קומפלקס היא קבוצת וויטמינים פגיעה במיוחד הנהרסת על ידי אלכוהול וסמים.
ויטמינים אלה חיוניים לבריאות הנפש ולהרגשת הרווחה של האדם.
- ויטמין B 1 (תיאמין) – חוסר גורם לדיכאון, עצבנות וליקויים
ויכול לגרום להפרעות נוירולוגיות ולבביות בקרב אלכוהוליסטים. - ויטמין B 2 (ריבופלבין) – בשנת 1982 במאמר שפורסם בעיתון הבריטי לפסיכיאטריה דיווח כי אחד מתוך 172 חולים שאושפזו ברציפות בבתי חולים פסיכיאטריים בריטיים לטיפול בדיכאון היה חסר B2.
- ויטמין B 3 (ניאצין) – דלדול גורמת לחרדה, דיכאון, חרדה ועייפות.
- חומצה פנטותנית- סימפטומים של מחסור הם עייפות כרונית מתח ודיכאון.
- ויטמין B 6 (פירידוקסין) – ליקויים יכולים לשבש היווצרות של נוירוטרנסמיטורים.
- ויטמין B12 – מחסור יגרום לדיכאון.
- חומצה פולית, חוסר היא סיבה שכיחה לדיכאון.
חולי נפש רבים יפנו לאלכוהול ו/או סמים כדי למצוא הקלה לסבלם. זה לא הפתרון, ויש להימנע בכל מחיר מכיוון שאלכוהול מגביר את ההפרעות והסימפטומים וגורם יותר נזק למטופל.
הפרעות שמקורן באלכוהול וסמים מסווגות כהפרעות קוגניטיביות עקב התסמינים הנגרמים כתוצאה ישירה של השימוש בחומרים אלו. הפרעות שמקורן באלכוהול ידועות גם בשם "תסמונת קרסקוף" אשר משפיעה באופן ישיר על הזיכרון. התסמינים לעתים קרובות כוללים אובדן זיכרון, הכחשה, אדישות, לפעמים התנהגויות אלימה ועוד.
לעזרה במציאת מטפל/ת בחיפה לטיפול בהפרעות קוגנטיביות התקשרו 055-6817644