איך לגרום לילדים לאכול אוכל בריא?
1. דוגמא אישית– ילדים נוטים לחקות את הוריהם, אחיהם ודמויות משמעותיות נוספות
בחייהם. ילדים לומדים דרך חיקוי (צפייה בהתנהגות) יותר מאשר התנסות אישית או הסברים. לכן כשאנו רוצים שילדנו יאכלו מזון בריא,עלינו לבדוק מה אנו אוכלים, איזה מזון נכנס הביתה. דוגמא, הורה שמצפה שהילד לא ישתה משקאות ממותקים, אך הוא שותה רק כאלו חוטא למטרה.התבוננו בהרגלי אכילה שלכם, תהוו מודל ראוי לחיקוי.
2. ארוחה משותפת- ארוחה משותפת היא חשובה מאוד בהיבט תזונאי, חינוכי ורגשי. אמנם גדלנו על משפט "אין משיחין בשעת הסעודה" סבורה אני שכיום ראוי לחדד את המשפ ט, ל"אין משיחין בזמן הלעיסה".. כיוון שארוחה היא זמן מצוין לשיח רגשי, לחלוק בחוויות היום יום. מחקרים מוכיחים שילדים שאוכלים לפחות ארוחה אחת משותפת ומזינה ואף מסייעים בהכנת הארוחה, צורכים יותר פירות וירקות ביום מאחרים.אכלו לפחות ארוחה משותפת ביום ותנו לילדים לסייע בהכנתה..( אפשר לשלב יצירתיות כמו פרצופים מהירקות וכריכים מקו שטים)
3. צורך של ילדים להחליט– הצורך של ילדים בעצמאות ובשליטה הוא נורמטיבי, חשוב מאוד לתת לילדים לקבל החלטות בעצמם ואף לשלוט בתוצאותיהם. בכך הילדים יהיו בטוחים יותר ובעלי ערך עצמי גבוהה יותר. ילדים חשים שהם שולטים במה הם אוכלים וכמות המזון,ביציאות ובשינה. לכן, חשוב לאפשר שליטה זו, לא להיכנס למלחמות עם הילד לגבי המזון, הרי אלו יגרמו לו להתבצר בעמדתו ואף לרצון ולכמיהה "למזונות האסורים". הסבירו בדרך החיוב, מה מותר ולא מה אסור. רצוי להוסיף הסבר רציונאלי התואם את הגיל, למשל הסבר לגבי צבעי מאכל. תנו לילד בחירה,הוא יחליט מה אוכל מתוך מגוון האפשרויות. למשל, מה אתה בוחר תוספת, סלט ירקות? ירקות מאודים או מרק ירקות?
תנו הסבר רציונאלי ואפשרו בחירה מתוך "אפשרויות בריאות".
4. הציעו מזון בעקביות– ילדים יכולים לאמר 3 פעמים שאינם אוהבים אבוקדו ובפעם הרביעית, יאהבו את טעמו. אל תהססו להציע אותו
מזון בעקביות מספר פעמים.
5. לא לאפשר ארוחות ליד טלויזה/מחשב/נייד ומסיחים נוספים.
6. התמקדות בתוספת או הימנעות הדרגתית– החליטו להתמקד כל פעם במשהו אחד, למשל תוספת ירקות..
7. בתאבון…
מחברת המאמר: שלי סולומון מקליניקה חיפה.